Černý česnek: Zapomenutý zázrak Asie
Černý česnek je čistě přírodní produkt známý po celém světě jako výkonný posilovač imunity a zdroj vitamínu C. Antioxidační účinky a delikátní nasládlá chuť a měkká konzistence bez nepříjemného zápachu jej staví na přední místo mezi superpotravinami.
Černý česnek jak jej známe není v historii přesně dohledatelný, avšak s jistotou můžeme říci, že je součástí tradičních kuchyní v Koreii, Japonsku a Thajsku již po staletí. Západním světem byl však objeven teprve nedávno.
Česnek samotný je lék známý jako silné přírodní antibiotikum, pro své protizánětlivé účinky atp. Černý česnek tyto pozitivní účinky násobí. Při porovnání s klasickým česnekem najdeme na první pohled znatelné odlišnosti dané čistě působením procesu známého jako Mailardova reakce. Alicinu, zodpovědný za silnou chuť a agresivní vůni klasického česneku je přeměněn na širokou škálu antioxidantů z rodiny alkaloidů a flavonoidů.
V důsledku se černý česnek vyznačuje zvýšeným obsahem glukózy a fruktózy stojící za jeho sladkou chutí.
Je to vše jen o chemii
Černý česnek je klasický “domácí česnek” Allium sativum L., který díky Maillardově reakci (zodpovědné mj. za proces pražení kávy nebo neopakovatelnou chuť steaku) a za přesného dodržení tepelných a vlhkostních kritérií změní během několika týdnů svou konzistenci, chuť, vůni i barvu. Během procesu dojde navíc k násobení prospěšných vlastností klasického česneku.
Přírodní proces moderním způsobem
Celý proces vzniku černého česneku trvá podle zvolené technologie 10 - 90 dní a zejména v prvních dnech sebou nese silný česnekový odér, který hravě provoní i velký panelový dům. Teplota a vlhkost je během procesu pečlivě řízena a zpětně kontrolována pomocí zařízení speciální konstrukce zajišťující rovnoměrné a stálé podmínky. Procesu černání lze dosáhnout mnoha různými přístupy. Stejně jako v životě, jde i u Mailardovy reakce o pečlivě vyvážený mix času, teploty a vlhkosti přinášející ty správné vyśledky. Našemu česneku vyhovuje doba zrání 21 dní prokazatelně přinášející nejvyšší množství zdraví prospěšných antioxidantů.
Prokázané zdravotní benefity
Superpotravina, zázrak, elixír zdraví, hrdina boje proti nemocem. Superlativů na téma černého česneku je nepřeberné množství. Ale je to skutečně pravda? Není to jen marketingový podklad pro lepší prodeje?
NENÍ - jak prokázal server Science Direct ve své studii Black Garlic: A critical review of it's production, bioactivity, and application
Zlepšení imunity a protizánětlivost
Antioxidanty jsou látky ochraňující tělesné buňky před nežádoucími vlivy škodlivých molekul tzv. volných radikálů.
Při laboratorních testech na 21 dobrovolnících bylo prokázáno, že jak klasický, tak černý česnek mají příznivý vliv na antioxidační proces v lidském těle.
Aliin, jako nestabilní prvek je zráním přeměněn na stabilní struktury vykazující antioxidační účinky. Snížení počtu volných radikálů až 4x v porovnání s klasickým česnekem. Černý česnek má až 10x vyšší účinek potlačující aktivitu peroxidu vodíku v těle.
Potlačení rakovinového bujení
Rakovina a její vývoj v těle se jsou charakterizovány několika rozdílnými vlastnostmi od schopnosti růstu bez růstových faktorů až po tvorbu metastáz.
Černý česnek (resp. jeho extrakt použitý pro studii) prokázal proti rakovinné bujení u leukemických buněk U937a na rakovinné buňky typu HT29 (rakovina tlustého střeva). Další studie prokázaly pozitivní vliv na buňky rakoviny plic A549, MCF-7 rakovina prsu, AGS (rakovina žaludku) a HepG2 (rakovina jater).
Snížení tělesné hmotnosti
Obezita sama o sobě je důležitým indikačním prvkem mnoha nemocí, jak již zmíněné rakoviny tak i cukrovky typu 2, srdečních problémů, poškození jater atp.
Při laboratorních testech na myších se prokázalo, že u skupiny živené černým česnekem po 63 dní znatelně poklesla tělesná váha a tukové zásoby v porovnání s kontrolní skupinou. Mimo úbytku hmotnosti se prokázalo snížení proteinu typu LDL vážících a shlukujících cholesterol, známého jako 'špatný cholesterol' a zároveň zvýšení 'dobrého cholesterolu' HDL.
Zlepšení funkce jater
Játra jsou největší orgán těla a entrum látkové výměny hrají klíčovou roli pro metabolismus a mají mimo jiných funkcí unikátní úloho při detoxikaci.
Při testech se prokálalo snížení indikátorů poškození funkce jater pro kontrolní vzorek konzumující upravený černý česnek. Navíc se projevilo zvýšení odolnosti jater proti poškození např. konzumací alkoholu. Další studie prokázaly pozitivní vliv na poškození jater následkem jejich ztučnění.
Potlačení alergií
Alergie a jejich průběh je navázán na mnoho externích faktorů jako stravování, stres, životní prostředí atp. Alergie jakéhokoliv typu jsou navíc jednou z nejvíce se rozvíjejících nemocí v mnoha zemích.
Alergická reakce je nepřiměřená reakce imunitního systému na vnější podmět jako následek nesprávné aktivace protilátek imunoglobulinu IgE. Účinky černého česneku prokázaly pozitivní vliv na reakci IgE stejnětak omezení anafylaktického šoku u laboratorní myši po dobu jedné hodiny.
Regulace hladiny cholesterolu v krvi
Již byl zmíněn vliv černého česneku na profil krevních lipidů jako LDL a HDL cholesterol. Na testovací skupině 60 účastníků rozdělené na 2 skupiny konzumující 6g černého česneku nebo placeba po dobu 12 týdnů bylo prokázáno několik výrazných odlišnosti v hladinách nejen cholesterolu ale i nenasycených mastných kyselin a také lipoproteinu apo B zodpovědného za ischemickou poruchu srdeční, jednu z hlavních příčin infarktu myokardu.
Posílení mozkové činnosti
Antioxidační účinky černého a česneku obecně mají příznivý vliv na nervový a paměťový systém, rychlost reakce atp.. Tyto účinky podporují lepší 'přemýšlivost', kognitivní funkce a mozkovou činnost a obnovu mozkových buněk.
Koření gurmánů
Černý česnek vyniká jako jedna z mála potravin, která je navzdory své zdravotní prospěšnosti velice chutná. Díky exkluzivní chuti kombinující sladkou a kyselou získají vaše saláty, těstoviny ale i steaky neopakovatelnou tečku s nádechem luxusu.